CALÇOTADA, en família

La calçotada és un dels àpats més típics de la cuina catalana. S’acostuma a fer desde la tardor fins a finals de la primavera. Podríem dir que més d’un àpat és una festa comunitària que es celebra amb companys, amics i/o familiars per menjar els calçots.

Els calçots o ceballot són un tipus de ceba tendra que són més allargades i més suaus i que es calcen a mesura que creixen i es mengen escalivats, acompanyats amb salsa de romesco o semblant a la del xató.

INGREDIENTS:

INGREDIENTS

Calçots ( més o menys es compten de 15 a 20 calçots per persona)

Carxofes (una o dues per persona)

Carn:

La carn a la brasa que s’acostuma a menjar pot ser molt diferent i segons els gustos de cadascú. Acostumem a menjar la típica salsitxa de porc anomenada també botifarra crua, botifarró negre, carn de xai, cansalada, pollastre, conill…

Salses

Salsa de Xató o romesco

All i oli

PAS PER PAS

Triem els calçots tallen les arrels i les puntes de les fulles i les col·loquem a les graelles i ho posem al foc. No cal tenir brasa. Es couen amb la flama i amb molta rapidesa. Es col·loquen amb papers de diari per mantenir-los calents o es posen en una caixa tèrmica.

Netegem i preparem les carxofes, les obrim i afegim sal, pebre i oli. També es pot posar mig allet a cada carxofa i es posen damunt la brasa ben candent i es deixa que es vagin fent, a poc a poc.

Preparem la carn, comencem a coure aquella que costa més d’escalivar com el costellam de porc, la salsitxa i seguim fins coure totes les peces.

Quan tot està cuit, és curiós i molt peculiar la manera com es mengen els calçots i el protocol que se segueix. Els calçots s’agafen per la punta superior de les fulles tirant cap avall per pelar-los i a continuació es suquen a la salsa de romesco.

No hem d’oblidar que darrera d’una bona calçotada hi ha d’haver un bon vi i un bon cava i els del Penedès són idonis per aquesta menja.

I per acabar, el postre de músic o el de crema catalana pot ser molt adient.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.