ESCUDELLA I CARN D’OLLA EXPRÉS

Encara que no sigui massa amant de la cullera, puc dir que des que tinc nets, em faig un tip de cuinar aquest plat. És un plat clàssic i típic de la cuina catalana que s’hi poden posar diferents ingredients i elaborar de moltes maneres i té un gran valor energètic.

Aquest plat, l’anomeno exprés perquè està cuinat amb l’olla exprés. Em serveix, també, per a fer neteja de la nevera. Un tros de botifarra del tàper d’embotits, dues pastanagues, un porro i alguna verdureta més que trobo en el calaix de la verdura, un tros de pollastre que tinc el congelador … és un plat econòmic i fàcil de fer que dóna molta energia.

INGREDIENTS

Verdures:

2 patates

1 ceba gran o dues de petites

2 o 3 pastanagues

Un trosset de col

Una o dues fulles d’ api

1 porro gran

Un grapat de cigrons que tindrem en remull del dia anterior o un pot de cigrons que tindrem a punt per obrir-lo en el mateix moment.

 

Carn:

Un os de pernil, un de columna,  un
braó, un de vedella…

Un tros de cansalada o un tros de morro de porc

Un peu de porc

Una carcassa de pollastre o un quart de pollastre

Un tros de gallina

Per Nadal, hi poso un tros d’ànec

Botifarró negre

Botifarra blanca

Un tros de falda de vedella

 

Per fer la pilota:

Carn picada de vedella i porc

Una salsitxa

Un ou

Farina de galeta sense gluten

Farina de blat de moro sense gluten

Dos granets d’all

Una fulla de julivert

PAS  PER PAS:

El primer que farem serà fer la pilota perquè  tingui temps que la massa reposi i quedi més compacta.

Pelem, tallem i netegem  els alls i julivert a trossets petits.

Afegim la carn picada i la salsitxa, ho remenem bé i afegim l’ou i el pa ratllat sense gluten. Quan tot quedi ben barrejat, ho podem fer amb la forquilla o amb les mans, ho salpebrem i en acabar  fem boletes i les passem amb la farina sense gluten i ho deixem reposar

 

En segon lloc pelem i netegem les verdures i la carn.

A l’olla exprés hi posem les verdures,  la carn i la sal; menys el botifarró negre, la botifarra blanca i les pilotes. Afegim l’aigua, uns dos o tres litres, depenen del tipus d’olla que tenim i sobretot hem de tenir present que mai l’omplirem fins a dalt de tot.

Tapem l’olla i ho posem a coure, a foc mitjà fins que l’indicador de pressió comenci a sonar i a sortir el vapor. A partir d’aquí deixem coure 15 minuts més. Seguidament, apaguem el foc, girem la vàlvula i deixem alliberar la pressió de dins l’olla. Un cop alliberat tot el vapor obrim l’olla i colem el caldo i separem les verdures de la carn (Observació: venen unes malles de silicona especials per a cuinar que serveixen per a separar la verdura i la carn i faciliten la separació dels condiments).

Tornem a posar el caldo a l’olla i podem afegir més aigua, sempre que sigui calenta i la pilota i les botifarres la tapem i ho posem a coure fins que l’indicador comenci a sonar i a sortir el vapor. A partir d’aquí deixem coure 10 minuts més i fem el mateix explicar anteriorment.

Per acabar, fem les pastes. Si la pasta és grossa, com els galets, la fem a part. Amb una olla hi posem aigua sal i un raig d’oli i fam bullir i tirem la pasta i quan estigui cuita. L’escorrem. Si es fa d’aquesta manera és perquè el coure la pasta menja molt de caldo i és una llàstima que es desaprofiti el caldo de l’escudella. En canvi, si la pasta és petita no cal fer-ho d’aquesta manera sinó amb el brou de l’escudella.

Finalment ho podem servir amb la pasta i les pilotes o més complet; amb la pasta i una mica de tall. o amb la pasta sola. en aquest cas, podem menjar de segon plat l’escurregut. I si volem aprofitar-ho tot, de la carn que sobre es pot fer croquetes de bull de carn.

Plat molt consistent que amb l’ajut de l’olla exprés fa que economitzem més el temps. Si es fa amb l’olla de sempre, hem de destinar un matí, unes tres hores ben bones per a fer-ho bé.

Bon profit!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.